Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Február 28-án távozik posztjáról XVI. Benedek pápa
  2013-02-11 19:42:43, hétfő
 
  Február 28-án távozik posztjáról XVI. Benedek pápa
Lemondása 2013. február 28-án 20 órától lép életbe.
........


XVI. Benedek lemondásának bejelentését követően azonnal sajtótájékoztatót hívott össze a Vatikánban Federico Lombardi szentszéki szóvivő. Meglepetés kísérte XVI. Benedek lemondásának bejelentését a Vatikán falain kívül is: az olasz közvéleményt, sajtót és politikát is váratlanul érte a pápa döntése.
Az Obama házaspár nagyrabecsüléséről biztosította az egyházfőt
Barack Obama amerikai elnök és a first lady nagyrabecsüléséről biztosította a leköszönő pápát, és imáiba foglalta XVI. Benedeket - közölte hétfőn a Fehér Ház.
Obama a kommüniké szerint meleg emlékeket őriz az egyházfővel 2009-ben történt személyes találkozójáról, és megköszönte neki az elmúl négy év folyamán közösen végzett munkát.
Az egyház meghatározó szerepet játszik az Egyesült Államok és a világ életében és a legjobbakat kívánom azoknak, akik hamarosan összegyűlnek majd, hogy megválasszák őszentsége, XVI. Benedek utódját" - hangoztatta az amerikai elnök.

- Erdő Péter: XVI. Benedek példát mutatott azzal, hogy szembenézett a betegséggel
Erdő Péter bíboros, prímás szerint XVI. Benedek pápa példát mutatott és emberi nagyságról tett tanúbizonyságot azzal, hogy szembenézett a betegséggel, és ennek nyomán hétfőn a Vatikánban bejelentette, hogy február 28-án lemond tisztségéről.
Az esztergom-budapesti érsek a Budapesti Onkológiai Intézet kápolnájában tartott szentmisén kifejtette: a pápa, "aki éppen a betegek világnapját választotta arra, hogy közölje az egyházzal és a világgal lemondását, szembenézett a betegséggel, és az egyház iránti szeretetből" hozta meg döntését. Erdő Péter arról is beszélt: egy érett, felnőtt ember képes szembenézni az öregséggel, a betegséggel és a halállal, nem pedig elfelejteni próbálja.
A bíboros hétfőn körlevéllel fordult az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye híveihez és papjaihoz. Ebben azt írta, hálát adnak az isteni gondviselésnek mindazokért a kegyelmekért és ajándékokért, amelyekben XVI. Benedek pápa apostoli szolgálata által az egyházat és az emberiséget részesítette. "Különös szeretettel emlékezünk vissza Egyházunk és Hazánk iránti nagylelkű jóindulatára, melynek egyik kiemelkedő jele volt szentéletű vértanúink boldoggá avatása" - tette hozzá. A rendelkezés szerint a körlevelet a főegyházmegyében február 28-ig minden vasárnapi misén felolvassák. A katolikus egyházfő lemondási szándékát latin nyelven jelentette be hétfőn a konzisztóriumon, a bíborosi kollégium ülésén. Elmondta: Isten előtt többször is lelkiismereti önvizsgálatot tartott, és megbizonyosodott arról, hogy előrehaladott kora miatt már nincs elég ereje megfelelő módon gyakorolni a pápai hivatást. Federico Lombardi, a Szentszék szóvivője később reményét fejezte ki, hogy március végéig megválasztják az új pápát.

A hívők háláját fejezte ki az amerikai püspöki konferencia elnöke
Az amerikai katolikus hívők szomorúságának adott hangot hétfőn a XVI. Benedek pápa lemondására reagáló közleményében Timothy Dolan bíboros, New York érseke, az Egyesült Államok Katolikus Püspöki Konferenciájának elnöke, aki egyúttal háláját fejezte ki az egyházfő "nyolc évig tartó önzetlen vezetéséért".
"Lemondása nem más, mint újabb jelen annak, hogy nagy gondját viselte az egyháznak" - írta a pápáról Dolan bíboros.
Az amerikai püspöki konferencia elnöke egyebek között kitért XVI. Benedek 2008-ban tett washingtoni és New York-i látogatására, amely során felkereste a Fehér Házat, misét mutatott be a Nationals Park és a Yankee Stadium sportarénákban, valamint a Szent Patrik katedrálisban. A Vatikán washingtoni nunciatúráján a pápa találkozott a papok által elkövetett szexuális bántalmazás áldozataival.
A protestáns többségű (51 százalék) Egyesült Államokban az amerikai katolikus egyház (24 százalék), amelynek csaknem 80 millió bejegyzett hívője van, a legnagyobb keresztény felekezet. Brazília, Mexikó és a Fülöp-szigetek után az Egyesült Államok a negyedik legnagyobb katolikus lakossággal rendelkező ország.

A Szent Péter téren a hívők meglepetéssel fogadták a bejelentést
Meglepetés kísérte XVI. Benedek lemondásának bejelentését a Vatikán falain kívül is: az olasz közvéleményt, sajtót és politikát is váratlanul érte a pápa döntése.
"Ha a pápa úgy érezte, nem tudja tovább végezni munkáját, jól tette, hogy lemondott. Nem könnyű munka az egyház vezetése" - hangoztatták az olasz sajtó által megkérdezett hívők a római Szent Péter téren, ahol olaszok és külföldiek is megdöbbenve fogadták a pápa lemondásának hírét.
"Tanulnunk kellene tőle, megértette, hogy véget ért a missziója" - mondta egy olasz pap. Egy spanyol pap úgy nyilatkozott: "zseniális, csodálatos lépést tett, megerősítette a szabadság és az egyház iránti szeretetét".
XVI. Benedek lemondásának híre azonnal elterjedt a római utcákon. Hétfőn ez volt a beszédtéma a presszókban, az autóbuszokon. Sokan a metróállomásokon levő képernyőkön sugárzott hírekből értesültek.
Angelo Bagnasco, az olasz püspöki kar (Cei) elnöke azt hangoztatta, hogy a döntés "fájdalommal és sajnálkozással" töltötte el a lelkét. Hozzátette, hogy XVI. Benedek a "mély belső szabadság példaképe".
Az egyházfőhöz közel álló Christoph Schönborn bécsi érsek az AdnKronos olasz hírügynökségnek nyilatkozva "mély sajnálatát" fejezte ki hangoztatva, hogy XVI. Benedek döntése "új egyházi dimenziót nyitott meg".

- Marinella Pezzoni teológus, a római San Anselmo pápai egyetem professzora szerint "XVI. Benedek olyat tett, amit mindenki lehetetlennek tartott. Ki gondolta volna, hogy ezt a bátor lépést éppen Ratzinger képes megtenni?"

- Giorgio Napolitano olasz államfő "bátor" döntésről beszélt. Andrea Riccardi, a Szent Egyed közösség vezetője szerint ez "több mint bátorság, evangéliumi üzenet".

- Mario Monti ügyvezető kormányfő Twitter-fiókján kommentálta a "megrázó" hírt. Pierluigi Bersani, a balközép Demokrata Párt (PD) főtitkára "újdonságról "beszélt.
"A modernitás betört a Vatikánba" - írta a La Repubblica balközép napilap online kiadása.
A SkyTg24 olasz hírtelevízió tudósítója úgy értesült, XVI. Benedek a bíborosok előtt titokban tartotta döntését, amelyet egyedül személyi titkárával, Georg Gänsweinnel és Tarcisio Bertone bíborossal, szentszéki államtitkárral osztott volna meg. A szentszéki szóvivő szerint Angelo Sodano, a bíborosi testület dékánja is csak a bejelentés előtt pár órával értesült róla.
A Vatikán hangsúlyozta, hogy a pápa február 28-ig minden kötelezettségének eleget tesz. A hívők legközelebb a szerdai általános audiencián találkozhatnak XVI. Benedekkel.
Az olasz sajtó arra emlékeztetett, hogy a pápa lemondásáról elsőként tavaly februárban Luigi Bettazzi, a piemonti Ivrea tiszteletbeli püspöke beszélt. Akkor az Il Foglio napilap is bizonyosra vette XVI. Benedek közelgő távozását. Ugyanezt vitte filmre Nanni Moretti olasz rendező is 2011-ben a Habemus Papam című filmjében.
A vatikáni szóvivő szerint már márciusban új pápa vezetheti az egyházat
"Mindannyiunkat meglepett. A konzisztóriumon részt vevő bíborosok nem ismerték a pápa szándékát" - hangoztatta a szentszéki sajtótermet elözönlő újságírók előtt Lombardi.
A szóvivő Angelo Sodano bíborosnak, volt szentszéki államtitkárnak, a bíborosi kollégium vezetőjének szavait idézte, aki "derült égből villámcsapásnak" nevezte XVI. Benedek bejelentését.

- Lombardi hangoztatta, hogy értesülései szerint nem hirtelen hozott döntésről van szó. Kizárta, hogy a pápa betegség vagy depresszió miatt távozna tisztségéből. Döntésében nem befolyásolta az sem, hogy különböző botrányok rázták meg az egyházat.
A pápa úgy érezte, "nincsen egyensúly ereje és feladata között" - fogalmazott Lombardi.
XVI. Benedek február 28-án este nyolc óráig végzi tevékenységét funkciói teljes betöltésével. Utána Szent Péter trónja megüresedik - mondta Lombardi. Elmondta, nem tudja, a pápa miért ezt az időpontot választotta.
A szóvivő bejelentette, hogy XVI. Benedek február 28-tól a Róma közeli Castelgandolfo rezidenciájára költözik át. Később a Vatikánban fog élni, a pápai állam falai között klauzúrában élő nővérek kolostorában.
A szóvivő szerint a Vatikán szándéka az, hogy minél előbb megtartsa a konklávét, amelyen a pápaválasztó bíborosok új pápát választanak. A konklávét XVI. Benedek lemondása után 15-20 nappal hívhatnák össze. "Márciusra, talán már húsvétra új pápa vezetheti az egyházat"- jelentette ki Lombardi, hangsúlyozva, hogy XVI. Benedek nem vesz részt utódja megválasztásában.
A pápaválasztás szabályait 2007 júniusában változtatták meg: korábban elegendő volt az egyszerű többség, de innentől kezdve a konklávé részvevői legalább kétharmadának támogatása szükséges az új egyházfő megválasztásához.
Elmondta, hogy a következő napokban folyamatosan informálják a sajtót az eseményekről, amelyekre még a Vatikánnak is "fel kell készülnie".
Lombardi arra emlékeztetett, hogy A világ világossága című 2010-es interjúkötetben, Peter Seewald német újságírónak XVI. Benedek arról beszélt, hogy ha a pápa testi és lelki ereje már nem megfelelő feladatai elvégzéséhez "joga és kötelessége is lemondani".
Február 28-án távozik posztjáról XVI. Benedek pápa - jelentette gyorshírében az ANSA olasz hírügynökség.
Feltételezések szerint XVI. Benedek távozása összefüggésbe hozható a tavalyi Vatileaks-botránnyal. A sajtónak is kiszivárogtatott titkos dokumentumokból kiderült, hogy a pápa nem volt gyakorlatias, s nem tudta kezelni a főpapok hatalmi harcát. Az esélyes utódjelöltek között emlegetik Angelo Scola velencei pátriárkát.
Az egyház történelme folyamán eddig egyetlen alkalommal volt példa hasonlóra: V. Celesztin pápa néhány hónapot követően távozott posztjáról 1294-ben lelkiismereti okokra hivatkozva.



 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Címkék: metróállomásokon, kiszivárogtatott, főegyházmegyében, megválasztásához, megválasztásában, megbizonyosodott, konferenciájának, villámcsapásnak, konzisztóriumon, tanúbizonyságot, hírügynökségnek, dokumentumokból, interjúkötetben, gondviselésnek, szomorúságának, mindannyiunkat, feltételezések, találkozhatnak, rezidenciájára, államtitkárnak, castelgandolfo, találkozójáról, sportarénákban, államtitkárral, sajnálkozással, tiszteletbeli, kétharmadának, nunciatúráján, tevékenységét, megválasztják, lelkiismereti, főegyházmegye, emlékeztetett, előrehaladott, lehetetlennek, összefüggésbe, olasz közvéleményt, pápa döntése, first lady, leköszönő pápát, kommüniké szerint, egyházfővel 2009-ben, elmúl négy, egyház meghatározó, világ életében, legjobbakat kívánom, amerikai elnök, betegek világnapját, világgal lemondását, egyház iránti, bíboros hétfőn, isteni gondviselésnek, Vatikánban Federico Lombardi, Barack Obama, Fehér Ház, Egyesült Államok, Erdő Péter, Budapesti Onkológiai Intézet, Esztergom-Budapesti Főegyházmegye, Federico Lombardi, Timothy Dolan, Egyesült Államok Katolikus Püspöki Konferenciájának, Fehér Házat, Nationals Park, Yankee Stadium, Szent Patrik, Egyesült Államokban, Szent Péter, Angelo Bagnasco, Christoph Schönborn, Marinella Pezzoni, Giorgio Napolitano, Andrea Riccardi, Szent Egyed, Mario Monti, Pierluigi Bersani, Demokrata Párt, Georg Gänsweinnel, Tarcisio Bertone, Angelo Sodano, Luigi Bettazzi, Nanni Moretti, Habemus Papam, Utána Szent Péter, Peter Seewald, Angelo Scola,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Az igazi szeretetért rendszeri...  A jó emberek mindig szépek mar...  Popper Péter szavai  Nevem  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Ágai Ágnes – Csendélet  Kövesd a cowboyt!  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam Krisztinától  George Byron - Ahogy itt jár -...  Adakozás  Lóhere  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Makszim Gorkij gondolata  Idő  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Nem méltó hozzád  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Hazára minden embernek szükség...  Jó éjszakát  Jónás Tamás – Végtelen b...  Png lepke  Nem számIt  Adakozás  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam Krisztinától  Png rózsa csokor  Egy lelki imádság  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam Krisztinától  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  A sors  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Alázat  A televizió nem a kultúrát kép...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Reménység és erő Krisztustól e...  Albert Einsteinről  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Kaffka_Margit  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Akarat  képre írva  képre írva  Gonosz démon-álarc  Akarat  Ne kapaszkodj magasabbra,  Jó éjszakát  Tavaszi kép  Rátalálsz  A sors  Nem számIt  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Akarat  A Megváltó szolgálatában  Png virág  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  A sors  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  A jó emberek mindig szépek mar...  Paul David Tripp Április 21  Szép estét kedves látogatóimna...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Mindig jusson idő nevetni  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Szép estét kedves látogatóimna...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam Annuska bar...  Tóth Ágnes - Szervusz pad 
Bejegyzés Címkék
olasz közvéleményt, pápa döntése, first lady, leköszönő pápát, kommüniké szerint, egyházfővel 2009-ben, elmúl négy, egyház meghatározó, világ életében, legjobbakat kívánom, amerikai elnök, betegek világnapját, világgal lemondását, egyház iránti, bíboros hétfőn, isteni gondviselésnek, emberiséget részesítette, rendelkezés szerint, főegyházmegyében február, katolikus egyházfő, bíborosi kollégium, pápai hivatást, hívők háláját, amerikai püspöki, amerikai katolikus, pápáról Dolan, pápa találkozott, papok által, protestáns többségű, legnagyobb keresztény, negyedik legnagyobb, hívők meglepetéssel, egyház vezetése, olasz sajtó, római Szent, pápa lemondásának, római utcákon, metróállomásokon levő, olasz püspöki, egyházfőhöz közel, bátor lépést, balközép Demokrata, modernitás betört, bíborosok előtt, szentszéki szóvivő, bíborosi testület, bejelentés előtt, pápa február, hívők legközelebb, szerdai általános, pápa lemondásáról, piemonti Ivrea, vatikáni szóvivő, konzisztóriumon részt, pápa szándékát, szentszéki sajtótermet, szóvivő Angelo, pápa betegség, pápa miért, időpontot választotta, szóvivő bejelentette, pápai állam, szóvivő szerint, pápaválasztó bíborosok, pápaválasztás szabályait, egyszerű többség, konklávé részvevői, következő napokban, világ világossága, pápa testi, főpapok hatalmi, esélyes utódjelöltek, egyház történelme, metróállomásokon, kiszivárogtatott, főegyházmegyében, megválasztásához, megválasztásában, megbizonyosodott, konferenciájának, villámcsapásnak, konzisztóriumon, tanúbizonyságot, hírügynökségnek, dokumentumokból, interjúkötetben, gondviselésnek, szomorúságának, mindannyiunkat, feltételezések, találkozhatnak, rezidenciájára, államtitkárnak, castelgandolfo, találkozójáról, sportarénákban, államtitkárral, sajnálkozással, tiszteletbeli, kétharmadának, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5332
  • e Hét: 40318
  • e Hónap: 73472
  • e Év: 307219
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.